tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Beslut: Förlossningen i Karlskoga ska öppna

Publicerad: 29 augusti 2019, 09:07

Trots chefläkares reservation och verksamhetschefens underkännande av åtgärderna som ska vidtas, beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden igår att återöppna förlossningen i Karlskoga.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Samtliga politiker i nämnden var eniga i beslutet. Det rapporterar flera lokala medier.

– Efter att ha tagit del av kartläggningen fattade vi i nämnden beslut om att skyndsamt öppna förlossningsverksamheten i Karlskoga igen. I det arbetet ska berörda verksamheter involveras kring hur det ska gå till. Därmed håller vi fast i vår intention om att länet ska ha två förlossningsverksamheter, en i Karlskoga och en i Örebro, så länge vården kan bedrivs på ett säkert sätt, säger Karin Sundin (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande på regionens hemsida.

Dagens Medicin har rapporterat chefläkarnas reservation och verksamhetschefens kritik mot kartläggningen. Tony Ring (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, säger till Karlskoga Tidning att han är lättad över beskedet ”men kluven till verksamhetschefen”.

– Det har framgått väldigt tydligt att verksamhetschefen inte accepterar det här utan att hon i stället kör sitt eget race. Nu när politiken är helt enig hoppas jag att man sätter ned foten. Verksamheten ska rätta sig in i ledet, säger Tony Ring till tidningen.

Han ser frågan om Karlskogas förlossning som en strid mellan universitetssjukhuset i Örebro och Karlskoga lasarett, säger han också till tidningen.

– Det är otäckt men det känns som att stängningen av förlossningen i Karlskoga snarare handlar om avundsjuka i Örebro än patientsäkerheten. Det sägs att avundsjukan började växa efter att Karlskoga fick svenskt kvalitetspris år 2012. Det är inte genom avundsjuka man ska bedriva hälso- och sjukvård i regionen. Nu är vi i slutstriden och snart hoppas jag att förlossningen åter öppnar, säger Tony Ring till Karlskoga Tidning.

Relaterat material

Kraftig kritik mot planerna att öppna Karlskogas förlossning

Politiker vill öppna förlossningen i Karlskoga – chef säger nej

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev