Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Beslut om hpv-vaccin överklagas

Publicerad: 19 september 2018, 12:09

Foto: Thinkstock

Nu överklagar läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline, GSK, beslutet att köpa in hpv-vaccinet Gardasil 9 till det nationella barnvaccinationsprogrammet.


Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinSKR

Upphandlingen bör göras om, yrkar företaget i sin begäran om överprövning hos förvaltningsdomstolen i Stockholm.

Liksom vid tidigare upphandlingar av hpv-vaccinet kan överklaganden riskera att försena avtalet. Vaccinet skyddar flickor mot humant papillomvirus, hpv, som framför allt ger livmoderhalscancer.

Magnus Thyberg, ordförande i den nationella styrgruppen för barnvaccinationsupphandling inom Kommentus, som är SKL:s inköpscentral, är inte så orolig för fördröjningar.

– Vi har tagit risken för överprövning i beaktande men hoppas så klart att ärendet prioriteras av förvaltningsdomstolen. Det är viktigt att det blir klart så snart som möjligt.

GSK anser att det inte var tillåtet för Kommentus att göra en direktupphandling av hpv-vaccin, kallad förhandlat förfarande utan föregående annonsering. En sådan upphandling sätter övriga företag ur spel och medges genom ett undantag i lagen om offentlig upphandling. Men förutsättningarna för att det undantaget förelåg, fanns inte, hävdar GSK.

Gardasil 9 tillverkas av företaget Merck Sharp & Dohme, MSD. Det skyddar mot 9 typer av virus och kondylom och valdes med motiveringen att det har högst kvalitet och är det enda som motsvarar behovet, vilket Dagens Medicin skrev om förra veckan.

Relaterat material

Flickor får bredaste hpv-vaccinet

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev