Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Betald utbildning ska lösa ­bristen på barnsjuksköterskor

Publicerad: 8 mars 2012, 09:34

Sjuksköterskorna är anställda vid sina barnsjuk­hus under kurstiden. Fr v Lina Cifuentes, Johanna Elfgren, Lisa Jansson, Therese Löjdström, Tina Ekängen och Johanna Kjellberg.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

För att möta bristen på barnsjuksköterskor i Stockholms läns landsting startar nu en ny uppdragsutbildning.


Det är första dagen på specialistutbildningen för barnsjuksköterskor. 25 sjuksköterskor har samlats i Eugeniahemmet på Karolinska universitetssjukhuset för introduktion till kursen. Lisa Jansson är där med tre arbetskamrater från Astrid Lindgrens barnsjukhus:

– Jag vill inte ta lån för specialistutbildning och här får jag lön så jag klarar mig. Cheferna verkar prioritera att vi utbildar oss. Vi får en magisterexamen också, så jag tycker det är värt att satsa på det här, säger hon.

Lisa Jansson har ända sedan grundutbildningen varit inställd på att arbeta med barn. I och med uppdragsutbildningen förbinder hon sig att stanna hos arbetsgivaren två år efter utbildningen, men hon tror inte att hon kommer att ångra sig.

– Efter utbildningen förväntar jag mig högre lön, men jag vet inte hur stor skillnaden blir, säger Lisa Jansson.

Utbildningen är ett samarbete mellan Karolinska institutet, KI, Stockholms läns landsting, Sachsska barnsjukhuset på Södersjukhuset och Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska universitetssjukhuset. Den har startats för att landstinget behöver barnsjuksköterskor.

Studenterna är anställda av landstinget och får studielön under utbildningen, till skillnad från dem som går en reguljär specialistutbildning. Det är första gången en liknande satsning görs inom barnsjukvården i Stockholm. Den teoretiska utbildningen är förlagd till KI och samtliga utbildare har klinisk förankring.

– Samarbetet mellan de olika verksamheterna fungerar väl sedan tidigare. Att de antagna redan arbetar på någon avdelning vid Karolinska eller Södersjukhuset märks på att de har många verksamhetsbaserade förslag inför magisteruppsatserna, säger Nina Andersson, utbildningsansvarig vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på KI.

Evalotte Mörelius, ordförande i Riksförbundet för barnsjuksköterskor, är positiv till fler utbildningsplatser, även på uppdrag, eftersom det råder brist i hela landet, särskilt på universitetssjukhusen. På vissa avdelningar är endast 50 procent av sjuksköterskorna specialistutbildade. Hon hoppas att satsningen också är positiv för sjuksköterskorna.

– Sjuksköterskor som specialiserar sig måste få något ut av sin utbildningstid. Hittills har de fått obetydligt högre lön, kanske ett par hundralappar, och inte alltid mer avancerade och utvecklande arbetsuppgifter, säger Evalotte Mörelius.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev