Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Blockerat hjärta knyts till sommarbebis

Publicerad: 7 december 2011, 14:07

Foto: Photos.com

Ny forskning tyder på att reumatiska mammor oftare föder hjärtsjuka barn under sommaren. Att få barn när man är äldre ökar också risken.


Varje år föds mellan fem och tio barn i Sverige med hjärtblock – ett allvarligt men sällsynt hjärtfel som kan drabba barn till kvinnor med de autoimmuna reumatiska sjukdomarna SLE och Sjögrens syndrom.

Under graviditeten överförs autoantikroppar från mamman till fostret. Om de angriper hjärtat stoppas de elektriska impulser som ska få hjärtat att klappa i lagom takt.

Men risken att ett barn i en efterföljande graviditet hos samma kvinna drabbas är bara kring 10 procent trots att nivån av autoantikroppar är relativt konstant.

– Det betyder att det måste finnas fler faktorer som påverkar risken, säger Marie Wahren-Herlenius, professor i reumatologi vid Karolinska institutet.

I en populationsbaserad studie har hon och hennes kollegor tittat närmare på just det här.

De har försökt identifiera alla fall i Sverige sedan 1940-talet – det vill säga drygt 100 personer som lever med hjärtblock i dag.

Resultaten presenterades på Riksstämman och har även publicerats i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases.

Det visade sig att mammans ålder spelade in. Ju äldre en kvinna var när hon blev gravid desto större var risken att barnet drabbades.

Marie Wahren-Herlenius och hennes medarbetare såg dessutom en koppling till att föda barn på sommaren.

– Det betyder att graviditetsveckorna när hjärtblocket utvecklas infaller under vintermånaderna och skulle kunna bero på till exempel låga D-vitaminnivåer, säger Marie Wahren-Herlenius.

Kvinnorna som fick barn på sommaren befann sig i den delen av graviditeten i januari till mars.

Hos en kontrollgrupp av kvinnor såg forskarna låga D-vitaminnivåer under just de månaderna.

Vad ska man då dra för slutsatser av det här?

– Att det finns andra faktorer än immunsystemet som påverkar risken för hjärtblock – faktorer som kanske går att påverka, säger Marie Wahren-Herlenius.

Hon tycker dock inte att kvinnor med SLE eller Sjögrens syndrom ska lägga om hela sitt liv för att bli gravida en viss månad.

– I en uppföljande studie ser vi att utomhusvistelse kan ha en skyddande effekt. Det kanske räcker med att vara ute och promenera och se till att ta vara på den sol och friska luft som finns under vinterhalvåret.

Läs abstract:

Annals of the Rheumatic Diseases, publicerad online 27 september 2011

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev