Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

BMI kan användas i kampen mot barnfetma

Publicerad: 22 december 2016, 12:28

Foto: Thinkstock

Redan i tidig ålder går det att förutspå ett barns framtida vikt, visar ny forskning. Forskarna hoppas nu att BMI-kurvan ska användas för att avgöra när förebyggande åtgärder bör sättas in för att motverka fetma.


– Nu kan de som jobbar inom barnhälsovården använda ett objektivt verktyg för att förutse väldigt tidigt vilka barn man ska vara lite mer observanta på, säger Susann Regber, lektor i omvårdnad på Halmstads högskola, som är en av forskarna i den stora europeiska studien.

Ett barn har vanligtvis en topp i sin BMI-utveckling (Body Mass Index) vid nio månaders ålder och en nedgång vid sex års ålder, för att sedan gå upp igen. Men studien visar att vissa barn inte har detta mönster och ofta har de en BMI-kurva som ligger över genomsnittet.

– Nu har vi forskning som visar att BMI-kurvan kan användas mer flitigt. Man kan då gå in och stötta föräldrar till barn som konstant ligger över genomsnittet och prata om exempelvis hälsovanor, i stället för att vänta till att de är nio–tio år och redan har fetma som kräver behandling, säger Susann Regber.

Studien är gjord på drygt 4 700 barn, från födseln till åtta år, från sju europeiska länder, varav drygt 1 800 barn från Sverige. Minst fyra viktmätningar har gjorts på varje enskilt barn och totalt handlar det om nästan 38 000 mättillfällen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev