Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

BMJ drar tillbaka 26 år gammal studie

Publicerad: 29 oktober 2015, 12:02

Foto: Thinkstock

En kanadensisk historia om forskningsfusk som tagit mer än 20 år att träda fram i ljuset har fått tidskriften BMJ att dra tillbaka en studie publicerad 1989. BMJ kallar fallet för ett stort misslyckande för vetenskapssamhället.


Memorial University of Newfoundland utredde Ranjit Kumar Chandra för misstänkt forskningsfusk redan 1995. I rapporten konstaterades att han gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet. Men universitetet valde att inte offentliggöra den.

När forskaren tidigare i år förlorade ett mål mot ett kanadensiskt tv-bolag som 2006, sänt en dokumentärserie om misstankarna om forskningsfusk mot honom, blev tidskriften BMJ uppmärksammande på fallet.

BMJ väljer nu att dra in studien på grund av rapporten, det som framkom i dokumentärserien och domslutet. Till exempel hittade utredarna inga väsentliga sjukhusuppgifter kopplade till studien, inga rådata och ingen som utfört något större arbete med studien.

Den nu indragna studien publicerades 1989 i BMJ och visade att barn med risk att utveckla allergi som inte ammades borde ges en särskild hypoallergen modersmjölksersättning.

Tidskriften BMJ är starkt kritiska mot att universitetet aldrig valde att offentliggöra rapporten eller underrätta de tidskrifter som publicerat forskaren Ranjit Kumar Chandras studier. Universitetet menar att rapporten var bristfällig, skriver BMJ i en ledare.

Redan 2000 fattade BMJ misstankar mot en annan studie av Ranjit Kumar Chandra och valde att inte publicera den. Studien publicerades sedan i Nutrition, men tidskriften drog tillbaka studien 2005. Under sin tid vid universitetet publicerade Ranjit Kumar Chandra fler än 200 artiklar i vetenskapliga tidskrifter. BMJ har nu skickat universitetsrapporten till andra tidskrifter som publicerat studier av forskaren, bland annat Lancet.

I en ledare i BMJ skriver chefredaktören Fiona Godlee och tidigare chefredaktören Richard Smith att den största skulden för att det tagit så lång tid ligger på universitetet. De påpekar också att trots att Ranjit Kumar Chandra förlorade målet har varken Memorial University of Newfoundland eller kanadensiska myndigheter vidtagit några åtgärder ännu. Chefredaktörerna uppmanar kanadensiska myndigheter att tillsätta en oberoende utredning.

Ranjit Kumar Chandra lämnade universitetet i början av 2000-talet och flyttade till ett annat land.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev