Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bra effekt av vaccin mot pneumokocker

Publicerad: 22 november 2012, 07:25

Vaccinering av små barn mot pneumokocker gav 93 procents skydd mot invasiva och potentiellt livshotande infektioner av bakterien, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

För första gången publiceras nu en randomiserad studie av effekten av det mest använda pneumokockvaccinet i Sverige, Synflorix, som skyddar mot tio olika serotyper av bakterien.

Det är forskare i Finland som följt upp över 30 000 barn i en stor vaccinationsstudie i landet. Två tredjedelar av barnen lottades till att bli vaccinerade med Synflorix, medan övriga lottades till en kontrollgrupp och fick i stället vaccin mot hepatit B.

Efter upp till nästan tre års uppföljning hade 2 barn blivit diagnostiserade med invasiv pneumokocksjukdom, oberoende av serotyp, bland dem som fått Synflorix, jämfört med 14 barn i kontrollgruppen.

Sammantaget innebär det ett skydd på 75 till 99 procent med 93 procent som mest troligt värde.

De siffrorna var bättre än väntat, enligt läkemedelsföretaget GSK, som marknadsför Synflorix och som varit med och finansierat studien. Tidigare beräkningar har pekat på att skyddet är 56 till 90 procent, enligt företaget.

Vaccin mot pneumokocker ingår sedan 2009 i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige.

Läs abstract till studien:

Arto Palmu med flera. Effectiveness of the ten-valent pneumococcal Haemophilus influenzae protein D conjugate vaccine (PHiD-CV10) against invasive pneumococcal disease: a cluster randomised trial. Lancet, publicerad online den 16 november 2012. DOI: 10.1016/S0140-6736(12)61854-6

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev