måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bra långtidsresultat av oscillerande ventilation

Publicerad: 21 mars 2014, 11:31

För tidigt födda barn som fått hjälp att andas genom så kallad högfrekvent oscillationsventilation fick en bättre lungfunktion senare i livet, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Högfrekvent oscillationsventilation, HFOV, är en typ av respiratorbehandling där lungorna ventileras med 600 andetag per minut. Tanken är att  minska risken för skador i luftvägarna, jämfört med konventionell respiratorbehandling.

Tekniken är sedan tidigare etablerad inom vården av små barn, och nu kommer data som visar på positiva effekter även på lång sikt.

Det är brittiska forskare som följt upp 319 mycket för tidigt födda barn som ursprungligen lottades till HFOV eller konventionell respiratorvård.

När barnen var i åldern 11 till 14 år hade de som fått HFOV bättre värden för flera lungfunktionstest, jämfört med kontrollgruppen. De presterade också bättre i tre av åtta bedömda skolämnen.

Läs abstract till studien:

Sanja Zivanovic med flera. Late Outcomes of a Randomized Trial of High-Frequency Oscillation in Neonates. New England Journal of Medicine 2014; 370: 1 121–1 130. DOI: 10.1056/NEJMoa1309220

Relaterat material

Bakslag för oscillerande ventilation 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev