Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Brist på intensivvård för barn

Publicerad: 6 februari 2017, 06:34

Foto: Photos

Det råder brist på intensivvårdplatser för barn. Bara 27 av 37 vårdplatser är öppna och bemannade – i hela landet, visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSkånes universitetssjukhusSahlgrenska universitetssjukhusetAkademiska sjukhuset

På Skånes universitetssjukhus är sju av elva platser på barnintensiven öppna. På Sahlgrenska i Göteborg är det tio platser av tolv, och Akademiska sjukhuset i Uppsala uppger att man har tre av fyra platser öppna.

Fler vårdplatser skulle tillkomma med Nya Karolinska i Solna – men i stället har det blivit tvärtom. Nu finns tio fastställda platser, varav sju i bästa fall är öppna, skriver DN.

– Vi har vårdplatsbrist på grund av personalbrist, och vi har tvingats säga nej till utomlänspatienter. I år har ett barn flyttats från oss utomlands, säger Svante Norgren, chef för tema barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska.

Nu slår läkare larm om platsbristen.

– När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska, till DN.

Under hela 2016 inträffade omkring sex transporter där barn skickats till vård utomlands, enligt Svensk förening för barnanestesi.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev