Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bristande rapportering om dödlighet bland spädbarn

Publicerad: 22 september 2010, 13:27

Bristande rapportering om dödlighet bland spädbarn

Foto: Foto: Nguyen Thu Nga

Varje år dör fyra miljoner barn under den första levnadsmånaden. Två tredjedelar av dem kan räddas utan att det kostar nästan någonting, enligt en svensk läkare.


ST-läkaren Mats Målqvist har studerat dödsfall under den neonatala perioden i Quang Ninh-provinsen i Vietnam. En av hans slutsatser är att många dödsfall inte rapporteras, vilket leder till att den officiella statistiken blir missvisande.

Av de nästan fyra miljoner neonatala dödsfall som inträffar årligen sker 99 procent i låg- och inkomstländer. Två tredjedelar av dödsfallen kan förebyggas genom insatser som kostar mindre än 1 dollar per barn och år.

– Att nära fyra miljoner barn dör varje år under den första levnadsmånaden är ett av världens dåliga samveten. Problemet är fortfarande till stora delar osynligt även om det fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. Den officiella statistiken runt den neonatala perioden är behäftad med osäkerhet och det är de mest marginaliserade, etniska minoriteter och lågutbildade, som löper störst risk att drabbas, säger Mats Målqvist i ett pressmeddelande.

Hans avhandling läggs fram vid Uppsala universitet den 8 oktober.

Läs avhandlingen:

”Who can save the unseen?” (PDF-format, engelsk text, extern länk)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev