Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Brister i vård av utsatta barn

Publicerad: 19 november 2008, 15:13

Brister i vård av utsatta barn

Myndigheterna måste bli bättre på att upptäcka barn och ungdomar som mår dåligt. Den slutsatsen drar Socialstyrelsen efter en inventering.


Nationellt utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa vid Socialstyrelsen har undersökt hur olika verksamheter arbetar för att identifiera barn som riskerar att drabbas av allvarlig psykisk ohälsa. Inventeringen bygger på nästan 2 000 enkätsvar från olika delar av landet.

Utifrån dem har rapportförfattarna kunnat identifiera 228 olika metoder.

Enligt undersökningen saknar många verksamheter effektiva metoder för att upptäcka barn som mår dåligt. Andra verksamheter, som barn- och ungdomspsykiatrin, använder sig av ett stort antal olika metoder.

Nu efterlyser Socialstyrelsen övergripande satsningar för att förbättra situationen.

– Det är inte rimligt att förutsätta att alla yrkesverksamma eller ansvariga i en organisation ska ha tillräcklig kompetens eller kännedom om alla tänkbara metoder för att kunna värdera och välja rätt metod. Det är i hög grad en nationell angelägenhet att skapa mer ordning och reda i vilka metoder som ska användas när och av vilka verksamheter, säger Lars Hellgren, chef för Nationellt utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa, i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

Metoder som används för att förebygga psykisk ohälsa hos barn

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev