Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Bröstkompressioner försämras vid HLR hos barn

Publicerad: 15 mars 2013, 13:14

Ju längre tid livräddning av barn pågår desto sämre blir bröstkompressionerna – precis som hos vuxna. Därför bör flera livräddare turas om att ge kompressionerna, enligt forskare bakom en ny studie i Pediatrics.


Det är känt att kvaliteten på bröstkompressioner på vuxna blir sämre ju längre livräddning pågår, eftersom livräddaren blir trött. Huruvida detta fenomen också gäller vid livräddning av barn är mindre känt, enligt amerikanska forskare som nu har undersökt saken genom att studera hjärt-lungräddning av träningsdockor på sjukhus.

Deras hypotes var att kvaliteten på kompressioner skulle skilja sig när det gällde livräddning av barn och vuxna. Slutsatsen är dock att skillnaderna var små.

Andelen kompressioner med adekvat frekvens och djup minskade från 85 till 21 procent under loppet av tio minuter när bröstkompressioner utfördes på barndockor. Motsvarande siffror för bröstkompressioner av ”vuxna” dockor var 86 och 35 procent.

Forskarnas budskap är därför att livräddare ska turas om att ge bröstkompressioner med byte var annan minut, något som också är i linje med gällande riktlinjer i USA och i Sverige.

Läs abstract till studien:

Oluwakemi Badaki-Makun med flera. Chest Compression Quality Over Time in Pediatric Resuscitations. Pediatrics 2013; 131: e797–e804. DOI: 10.1542/peds.2012-1892

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev