Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

BVC uppmanas göra fler hembesök

Publicerad: 11 oktober 2016, 06:12

Foto: David De Lossy/Thinkstock

Fler föräldrar med barn runt 8 månader kan nu förvänta sig hembesök av BVC, då barnhälsovården fått nya rekommendationer.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

– Vi är världsbäst på barnsäkerhet men vi behöver samtidigt vidmakthålla det vi uppnått, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare.

I Sverige är vi omvittnat bra på barnsäkerhet och har varit länge. Men kontakten mellan barnavårdscentralen (BVC) och föräldrarna kan bli bättre menar Rikshandboken för barnhälsovården som numera rekommenderar landets barnavårdscentraler att göra hembesök hos föräldrar med barn som är runt 8 månader. Tidigare har BVC gjort hembesök hos nyfödda barn och deras föräldrar, medan hembesök hos 8-månader gamla barn, bara gjordes på vissa håll.

Tyngdpunkten i samtalet med föräldern eller föräldrarna ska vara barnets hälsa och utveckling, föräldrarollen, barnsäkerhet och familjens vardagsliv.

– Det visar sig att hembesök är en bra del av barnsäkerhetsarbetet. Man kan informera och samtala om vad barn behöver för att inte skadas. Att trygga det och fortsätta med besöken är ett sätt att behålla de bra resultaten och kanske göra dem bättre, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare vid Kunskapscentrum för barnhälsa i Skåne.

Vid 8-månadersbesöket tittar sköterskan särskilt på ögonen, om barnet kommunicerar och hör.

– Det handlar inte bara om barnsäkerhet utan också om föräldrars frågor som man kan prata om på ett bra sätt i hemmet, säger hon.

Om barn skadar sig handlar det oftast om en kombination av att miljön inte är anpassad för barn och att den vuxne av någon anledning inte haft uppmärksamheten mot barnet. För föräldern gäller det att ligga steget före och föreställa sig att barnet utvecklas.

– Det handlar om att förstå att även om mitt barn inte nu kan krypa till exempel, så har barnet snart den förmågan. Som att klättra och nå en varm gryta på spisen, som man inte kunde tro. Och att de blir nyfikna och vill testa.

Barn och säkerhet

Rikshandboken för barnhälsovården är rekommendationer utformade av barnläkarna själva.

2014 skadades 17 002 barn mellan 0 och 19 år, så illa att de behövde sjukhusvård. Vilket motsvarade cirka 770 barn/100 000 invånare.

2004 var de 20 749. Motsvarande 961 barn/100 000 invånare.

Källa: Socialstyrelsen

MARIA JANSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev