Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Centraliserad intensivvård kan rädda för tidigt födda

Publicerad: 29 december 2008, 13:56

Centraliserad intensivvård kan rädda för tidigt födda

Vården av barn födda före vecka 27 borde koncentreras till färre sjukhus. Då skulle 30 liv om året kunna räddas, enligt neonatalogiprofessorn Uwe Ewald.

Ämnen i artikeln:

Neonatalvård

Varje år föds mellan 150 och 200 barn före vecka 27 i graviditeten. Av dem överlever ungefär hälften. Den statistiken skulle kunna förbättras radikalt, enligt Uwe Ewald, professor i neonatalogi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Här kan vi minska dödligheten med minst 30 barn om vi koncentrerar vården till färre ställen, tar bort de små enheterna och satsar på de stora. Men då måste också transportsystemen med både flyg och vägambulanser förstärkas, säger han till Svenska Dagbladet.

Uwe Ewald vill ta bort intensivvården som de för tidigt födda barnen behöver från länssjukhusen i Borås, Eskilstuna, Falun, Halmstad, Jönköping, Karlstad, Skövde, Västerås och Växjö. Den allra mest avancerade neonatalvården vill han koncentrera till de stora universitetssjukhusen i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala.

Förslaget har redan väckt intresse hos Kenneth Johansson (c ), ordförande i riksdagens socialutskott.

– Barn dör i onödan i dag och det räcker för mig att driva frågan. Det tar säkert sin tid innan vi nått hela vägen fram, men en bit på väg måste vi komma under den här mandatperioden, säger han till Svenska Dagbladet.

En centralisering skulle bland annat innebära att universitetssjukhusen i Linköping och Örebro förlorar en del av den neonatalvård som bedrivs där i dag. Inom Örebro läns landsting gillas inte Uwe Ewalds tankegångar.

– Jag känner fullt förtroende för att Universitetssjukhuset i Örebro kan ge den här vården. Det finns inget skäl att centralisera den. Tvärtom så tror jag att en centralisering där föräldrarna får åka långt kommer att öka oron, säger landstingsstyrelsens andre vice ordförande Kent Persson (m) till Sveriges Radio Örebro.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev