Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Damm och fuktskador på förskolor för allergiska barn

Publicerad: 7 maj 2010, 08:22

Damm och fuktskador på förskolor för allergiska barn

Foto: Foto: Photos.com

Omkring fyra av tio förskolor har fuktskador eller tecken på att det tidigare har funnits sådana. Fuktskador förekommer även på särskilda förskolor för allergiska barn.


En tredjedel av svenska barn har astma eller allergi, och besvären kan förvärras av fukt och damm. Allmänläkaren Kristina Bröms har undersökt städning och fukt på svenska förskolor, både på 70 så kallade allergiförskolor och 140 vanliga förskolor.

Det visade sig alltså att fuktskador fanns eller hade funnits på fyra av tio förskolor. Dessa problem fanns även på var fjärde allergiförskola.

Städningen brister ofta på de vanliga förskolorna. På mer än hälften dammtorkas det mer sällan än en gång i veckan och på var fjärde görs det inte ens en gång i månaden. På allergiförskolorna var städningen bättre, och de hade striktare regler för husdjur och rökning i hemmet, liksom för parfymanvändning.

Kristina Bröms konstaterar också i avhandlingen att astma är vanligare hos förskolebarn i befolkningstäta kommuner.

Hon har gjort enkätundersökningar som visar att symtomen på astma och allergi vanligen ökar tills barnen är tre år, för att därefter avta. Allergisk snuva minskar dock inte efter treårsåldern.

– Det innebär att man kan räkna med att ett barn som har ett symtom på astma eller allergi ofta kommer att få fler symtom fram till tre års ålder. Men det är också positivt att veta att många barn blir av med besvären sedan. Vårdpersonalen kan förbereda föräldrarna på att barnet kan få fler besvär, men de kan också ge hopp om att besvären kan gå över med tiden, säger Kristina Bröms i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Hon har även undersökt vilka riskfaktorer som har störst betydelse för om ett barn senare kommer att få astma. Det visar sig att föroämnesallergi är den viktigaste riskfaktorn.

Därför bör man vara uppmärksam om ett barn som är allergisk mot någon typ av mat får långvarig hosta, enligt Kristina Bröms som försvarar sin avhandling i dag, fredag den 7 maj, vid Gävle sjukhus.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev