fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Dans och struktur vinnare av Guldskalpellen

Publicerad: 29 maj 2019, 13:29

Bild 1/2  

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Kravlös dans och strukturerad vård vid kirurgi. Det är vinnarna av årets Guldskalpell. Det fanns så många starka nominerade att juryn i år valde två vinnare.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusRegion Örebro LänVästra Götalandsregionen

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


”För att på ett imponerande sätt ha mobiliserat och motiverat till bättre hälsa, utan dyra investeringar och med unga och gamlas egen kraft. Årets Guldskalpellvinnare har med stöd i evidens metodiskt förnyat vårdens arbetssätt genom att ta vara på det friska.” Så lyder juryns motivering till årets två förnyare.

– Det känns jättebra. Att vi har kommit så här långt och fått med alla på tåget. När jag kommer hem ska jag informera mina kollegor om hur fantastiskt bra vi är.

Det säger Eleonora Ingmarsson, undersköterska som tillsammans med kirurgen och överläkaren Lars Johansen och anestesisjuksköterskan Thomas Karlberg från Skaraborgs sjukhus är stolt mottagare av en blombukett och en jättecheck på 15 000 kronor för sitt arbete med Eras, Enhanced recovery after surgery.

– Det här är ett kvitto på att samverkan har betydelse, och att få med patienten på det hela, från början. Priset bevisar att det är viktigt, säger Thomas Karlberg.

– Vi åker nu tillbaka med högt huvud, rak rygg och ett stort leende. Stolta, säger Lars Johansen.

Lika glad är fysioterapeuten Anna Duberg, som belönas för sitt dansprojekt Dans för hälsa för ungdomar med psykisk ohälsa. Hon kliver av scenen efter att ha fotograferats med övriga vinnare.

– Det känns fantastiskt och jag är väldigt glad och stolt. Det här är så viktigt. Det är så många som jobbar med den stora frågan psykisk ohälsa bland unga, och det kan behövas lite medvind. Det här är ändå en ny tanke och ett nytt sätt att möta psykisk ohälsa, som kanske till en början kan mötas med viss fundersamhet.

Har du stött på det?
– Det är inte alltid självklart att få igenom en idé som anses ny. På vissa orter går det jättebra men på andra håll kan det vara svårare. På ställen där man börjat med detta är de inblandade överväldigade över hur bra det går. Det här är ett tydligt bevis på att synen har breddats på hur vi kan bemöta psykisk ohälsa.

På plats nedanför scenen står även Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal. Han ser ungefär lika glad ut som Anna Duberg.

– Vi är otroligt stolta. Juryn har uppmärksammat ett av samhällets viktigaste problemområden just nu. Det här visar att det finns möjlighet att göra saker med små medel, och fysioterapi kan vara ett sådant, säger han till Dagens Medicin.

Relaterat material

Kravlös dans bättre än läkemedel för unga tjejer

Kortare vård och tryggare medarbetare med strukturerat arbetssätt

De är nominerade till årets Guldskalpell

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev