Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Därför fungerar malariavaccinet inte så bra

Publicerad: 27 oktober 2015, 11:03

Bara en liten del av malariainfektionerna i Afrika orsakas av en variant av parasiten som svarar bra på det nya malariavaccinet. Det kan vara en förklaring till den bristande effekten av vaccinet som nu ska börja användas kliniskt.


Ämnen i artikeln:

Vaccin

Nyligen kom beskedet från världshälsoorganisationen WHO att det omtalade vaccinet Mosquirix (RTS,S) ska införas som åtgärd mot malaria i vissa områden i Afrika söder om Sahara.

Samtidigt visar nu forskning på en möjlig orsak till det förhållandesvis svaga skydd som vaccinet ger till vaccinerade barn.

Det är forskare från bland annat Harvard University i Boston som gensekvenserat parasit-DNA från nästan 5 000 deltagare i en av de kliniska prövningarna med vaccinet.

Mindre än 10 procent av parasiterna hade exakt den variant, den så kallade 3D7-haplotypen, av det ytprotein som är den huvudsakliga beståndsdelen i vaccinet och som immunsystemet ska reagera på.

När vaccinet togs fram baserade man det på en välkarakteriserad laboratoriestam av malalariaparasiten. Forskarna kände inte då till att stammen uppenbarligen inte är helt representativ för hur parasiten ser ut i stora delar av Afrika.

I den nu aktuella studien hade barn som bar på parasiter av 3D7-varianten runt 50 procents skydd mot att drabbas av klinisk malaria under det första året efter vaccineringen. Bland den majoritet som hade parasiter med delvis annorlunda ytprotein var motsvarande siffra 33 procent.

De här siffrorna gäller för barn i åldern 5 till 17 månader. I åldersgruppen 6 till 12 veckor, där vaccinet generellt ger ett sämre skydd, fanns ingen skillnad i effektivitet beroende på typ av parasit.

Forskarna bakom studien anser att resultaten kan ge ledtrådar till utveckling av bättre vaccin i framtiden. De pekar också på att en bredare användning av Mosquirix skulle utöva ett selektionstryck på 3D7-haplotypen, vilket i sin tur skulle kunna innebära att de mer okänsliga stammarna kommer att dominera än mer.

Läs abstract till studien:

Daniel Neafsev med flera. Genetic Diversity and Protective Efficacy of the RTS,S/AS01 Malaria Vaccine. New England Journal of Medicine, publicerad online den 21 oktober 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1505819

Relaterat material

Malariavaccin snart tillgängligt

Världens första malariavaccin får klartecken av EMA

Skyddseffekt av malariavaccin håller i sig i 15 månader

Nytt bakslag för vaccin mot malaria

Malariavaccin gav sämre skydd hos bebisar

Vaccin hindrade malariainfektion

Ämnen i artikeln:

Vaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev