tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Decemberbarn riskerar förtidspension

Publicerad: 17 maj 2016, 05:52

Särskilt stor är risken för decemberbarnen för diagnoser inom beteendestörningar och emotionella störningar, där adhd ingår.

Ämnen i artikeln:

Adhd

Det finns en klar överrisk att barn som är födda i slutet på året behöver stöd från socialförsäkringen senare i livet, skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, tidigare Skolinspektionen, på DN Debatt och hänvisar till en undersökning som presenteras i dag.

Decemberbarnen löper hela 16 procent högre risk att få aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) än barn födda i januari.

Bristande stöd under skoltiden tros vara en av de viktigaste förklaringarna, skriver hon tillsammans med Hans Goine på myndigheten och doktor vid Uppsala universitet.

Skolan måste nu bli bättre på att anpassa undervisningen, skriver de, och få mer resurser att tidigt upptäcka elever i behov av särskilt stöd.

Särskilt stor är risken för decemberbarnen för diagnoser inom beteendestörningar och emotionella störningar, där adhd ingår. För aktivitetsersättning på grund av dessa diagnoser är decemberbarnen överrepresenterade med 26 procent.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev