torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

”Det känns fruktansvärt att låta fullt friska foster ligga och dö framför våra ögon”

Publicerad: 18 maj 2011, 13:29

I Sverige dödas inte fostret före aborter. Därför händer det att det fortfarande lever när det kommer ut. Det andas och rör på sig. Nu slår personal som mår dåligt av ­detta larm till Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Till skillnad från i andra länder är det inte praxis i Sverige att, i samband med en sen abort, döda fostret innan graviditeten avbryts. Det innebär att fostret ibland fort­farande lever när det kommer ut.

– Det känns fruktansvärt att låta fullt friska foster ligga och dö framför våra ögon, men vi kan ingenting göra. Eller rättare sagt: vi får inte göra någonting. I så fall bryter vi mot lagen, säger en sjuksköterska som Dagens Medicin pratat med, men som vill vara anonym.

I Sverige har kvinnan rätt till fri abort till och med vecka 18. Om särskilda skäl finns kan Social­styrelsen tillåta abort till och med vecka 22.

I samband med aborten får kvinnan först ett piller som ska mjuka upp livmodertappen. Ett par dagar senare får hon en medicin som ska provocera fram livmodersammandragningar.

Men ingen av medicinerna dödar fostret.

– Olika foster är olika livsdugliga. I år har vi haft två aborter, en i vecka 18 och den andra i vecka 22, där fostren fortfarande levde när de kom ut. De andades och rörde på sig i upp till en timme efteråt, säger sjuksköterskan.

Hon säger att hon inte är emot den nuvarande abortlagstiftningen. Tvärtom.

– Men det känns oetiskt att låta ett liv självdö på det här viset. Det är inte rätt mot kvinnan och det är inte hennes ansvar heller, utan det är sjuk­vårdens hantering som är problemet.

I ren desperation har hon och hennes kollegor, både sjuksköterskor och barn­morskor, nu kontaktat Socialstyrelsen för att få råd.

– Alla tycker det är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här. Ska det verkligen vara så här?

Pia Teleman, ordförande i Svensk förening för obstetrik och gyne­kologi, SFOG, bekräftar att Sverige inte har som rutin att döda fostret före aborten.

– I vissa länder dödas fostret med hjälp av en injektion av kalium­klorid i fostrets hjärta, men det tillämpas inte i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg att detta handlar om mycket få fall, jämfört med det totala antalet aborter. Men själv­fallet förstår jag om det upp­fattas som obehagligt och visst är det ett etiskt problem om fostret fort­farande lever.

Gränsen går efter vecka 22

■ Till och med den 18:e graviditetsveckan bestämmer kvinnan själv om eventuell abort. Därefter krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen, som dock inte får godkänna en abort om fostret vid aborttillfället antas vara livsdugligt utanför livmodern. I dag anses den gränsen gå efter den 22:a graviditetsveckan.
   ■ 1 procent av det totala antalet aborter sker efter graviditetsvecka 18.
   ■ 355 aborter under år 2009 utfördes efter vecka 18.

Relaterat material

Svårt ta ställning till metodval

Experter ska se över om rutiner för aborter behöver ändras

Socialstyrelsen ser över aborter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev