Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Divisionschef tillbakavisar kritiken mot barnsjukhus

Publicerad: 29 januari 2010, 09:12

Divisionschef tillbakavisar kritiken mot barnsjukhus

Foto: Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Uppmärksamheten kring polisutredningarna ger en felaktig bild av verksamheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, enligt en ansvarig chef.


I går, torsdag, kom beskedet att Stockholms läns landsting inleder en medicinsk revision av verksamheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Bakgrunden är det senaste årets uppmärksamhet kring påstådda felbehandlingar av patienter. Nyligen inledde rättsväsendet en förundersökning om en sjuårig pojkes död.

Barbro Fridén, chef för barndivisionen på Karolinska universitetssjukhuset dit Astrid Lindgrens barnsjukhus hör, har ingenting emot granskningen. Samtidigt anser hon att den stora uppmärksamheten ger en felaktig bild av verksamheten.

– Vi ansvarar för mellan 25 och 30 procent av Sveriges barn. Det är vårt upptagningsområde. Förutom det tar vi hand om svårt sjuka barn från Sverige och Skandinavien. Tittar man på antalet vårdtillfällen som vi har och antalet lex Marior som vi gör så är vi inte exceptionella på något sätt, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt Barbro Fridén riskerar medierapporteringen att skapa en rädsla bland de anställda som gör att eventuella fel som begås inte kommer fram.

– Jag tillbringar väldigt stor del av min arbetstid bara med att gå runt och säga att ni måste fortsätta anmäla. Det här är vårt enda sätt att hantera de fel vi begår och bli bättre. För vi har en nollvision att inte ha några vårdfel alls, säger hon till radion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev