Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Donatorbarnen ska följas upp

Publicerad: 11 maj 2015, 06:03

Foto: Thinkstock

Barn som kommit till via spermadonation och senare som vuxna tagit reda på vem donatorn är ska nu för första gången följas upp.


Tanken är att besvara frågor om vad rätten att veta sitt ursprung får för konsekvenser.

- Vi vill ta reda på hur det kom sig att man ville veta, vad man hade för förväntningar på donatorn, om man gått vidare och träffats och hur det i så fall blev, säger Gunilla Sydsjö, professor vid Linköpings universitetssjukhus.

Hon leder tillsammans med två kollegor en nationell studie för att kartlägga alla aspekter av frågor kring donation av spermier och ägg. Nu har turen kommit till de unga personer som eftersökt uppgifter om sin donator.

Sverige var 1985 först i världen med att stifta en lag som ger barn som kommit till genom donation med spermier rätt att veta sitt ursprung vid mogen ålder. För drygt tio år sedan fyllde de första barnen 18 år, men än så länge har bara mellan 15 och 20 barn kontaktat klinikerna.

- Det är ju väldigt få med tanke på att det kanske fötts 50 till 75 barn med donerade könsceller per år i Sverige, säger Gunilla Sydsjö.

Studien ska starta i höst och även donatorernas erfarenheter ska tas tillvara.

- I dag vet vi faktiskt ingenting om detta. Handlar det bara om att man vill veta vem donatorn är, eller vill man träffas och fortsätter man i så fall att träffas? Vad får det för följder för andra som kan vara berörda, exempelvis om donatorn har egna barn?

Att så få hittills eftersökt uppgifterna kan ha sin förklaring i att en stor grupp inte vet att de kommit till genom spermiedonation, enligt Gunilla Sydsjö.

- Det kan också vara så att man inte har något intresse. Tankarna på detta kan även komma senare i livet, när man själv bildar familj.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev