Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Dubbelhänthet kopplas till ökad risk för adhd i tonåren

Publicerad: 25 januari 2010, 15:16

Barn som var dubbelhänta hade två gånger ökad risk för att ha symtom av adhd i 16-årsåldern, jämfört med högerhänta, enligt en ny studie.


Runt 1 procent av befolkningen är dubbelhänt, det vill säga att de använder både höger och vänster hand till dagliga sysslor.

Tidigare är det visat att dubbelhänta barn i femårsåldern oftare har språksvårigheter och symtom på adhd, som ouppmärksamhet och överaktivitet. En ny studie visar nu att sambandet tycks bestå fram till 16-årsåldern.

Det är ett internationellt forskarlag som analyserat data från en kohort med individer födda 1986 i norra Finland. Totalt ingick 7 871 personer i studien, varav 87 var dubbelhänta.

Det var dubbelt så vanligt att dubbelhänta barn vid sju till åtta års ålder hade språkproblem och svårigheter i skolan, jämfört med barn som var högerhänta.

Vid en uppföljning när barnen hade blivit 15 till 16 år hade de dubbelhänta fortsatt ökad risk för språksvårigheter. De hade nu också ungefär dubbelt så hög risk att ha symtom på adhd.

Studien har letts av Alina Rodriguez, docent i psykologi vid Uppsala universitet. Hon betonar att långt ifrån alla dubbelhänta barn drabbas av svårigheter i skolan eller utvecklar adhd.

– Enligt annan forskning kan dubbelhänthet också vara kopplat till positiva saker som kreativitet. Men vår studie pekar på att det kan finnas skäl att utreda dubbelhänta lite extra om det samtidigt finns andra problem med i bilden. Detta för att eventuellt sätt in stödåtgärder, säger Alina Rodriguez till Dagens Medicin.

Varför dubbelhänthet skulle vara kopplat till adhd-symtom är okänt. En möjlig förklaring kan vara att dubbelhänta har annorlunda mönster av hjärnbanor jämfört med höger- eller vänsterhänta.

– Studier har pekat på att dubbelhänta inte har samma dominans av en hjärnhalva som enhänta. Och andra studier pekar på en svagare funktion i höger hjärnhalva hos individer med adhd, säger Alina Rodriguez.

Studien publiceras online i tidskriften Pediatrics.

Läs abstract till studien:

Pediatrics, publicerad online 25 januari 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev