Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Dyster prognos för Akademiska

Publicerad: 14 september 2015, 14:29

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukhuset räknar med ett underskott på 200 miljoner kronor för 2015.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetLandstinget i Uppsala län

Nu har den ekonomiska rapporten för januari– augusti landat på biträdande sjukhusdirektören Jan-Erik Sundquists skrivbord. Enligt den har prognosen för Akademiska sjukhuset försämrats med ytterligare 100 miljoner kronor, vilket ger ett totalt underskott på 200 miljoner.

– De främsta orsakerna är att sjukhuset inte lyckats möta det ökande remissflödet för riks-och regionvård och minska köerna som planerat, säger Jan-Erik Sundquist i ett pressmeddelande.

Han förklarar att bristen på specialistsjuksköterskor inom framför allt operation, anestesi och intensivvård gjort att Akademiska sjukhuset inte har kunnat utnyttja operationssalarna fullt ut och inte heller hålla vårdplatser öppna.

För att locka sjuksköterskor införde sjukhuset i fjol studielön för vidareutbildning inom vissa specialistutbildningar. Dessutom finns ett åtgärdsprogram som bland annat består av ett operationssamarbete med Lasarettet i Enköping och en särskild satsning på barnintensiven och dagkirurgen.

– Den försämrade prognosen för helåret innebär att det programmet inte räcker. Vi arbetar nu på att ta fram ytterligare åtgärder för att minska kostnaderna och klara en ekonomi i balans i år och kommande år, säger Jan-Erik Sundquist.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev