Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Egen larmfunktion ska skydda mot höga läkemedelsdoser

Publicerad: 30 oktober 2009, 09:38

Egen larmfunktion ska skydda mot höga läkemedelsdoser

Foto: Foto: Joacim Hedell

Nu bygger Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna upp ett eget varningssystem som ska larma vid feldoseringar av läkemedel.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den bristande läkemedelshanteringen på Astrid Lindgrens barnsjukhus har fått stor uppmärksamhet under hösten. Som Dagens Medicin rapporterat tidigare har det gjorts nio lex Maria-anmälningar om feldoseringar och liknande incidenter bara i år.

Sedan frågan uppmärksammades av medierna beslutade Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge, dit barnsjukhuset hör, att se över möjligheten att införa en varningsfunktion i journalsystemet Take Care. Nu är utredningen avslutad.

– Vi tar beslut på fredagen om att ta fram ett system som ska varna vid orimligt höga doser. Systemet ska ta hänsyn till vikt och kan vara i gång på några månader, säger Svante Baehrendtz, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Svenska Dagbladet.

Apoteket och Läkemedelsverket har inga passande databaser där sjukhuset kan hämta information om vilka doser som är för höga. Därför ska personalen ta fram egna gränsvärden. Tanken är att börja med de mest riskfyllda preparaten och sedan bygga upp en databas successivt, skriver Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Kritiserat journalsystem görs om efter läkemedelsmissar

Barnkliniker i Stockholm slarvar med läkemedel

Feldosering av läkemedel stoppades av föräldrarna

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev