Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

En artikel i Dagens Medicin gav Isacs rygg en ny chans

Publicerad: 24 november 2014, 07:30

Bild 1/2  

En Köpenhamnsresa, ett hemmabygge och en artikel i Dagens Medicin gav Isacs föräldrar nytt hopp. Och kan ha sparat honom år av plågsamma operationer.


Redan när Isac var nyfödd och låg på skötbordet bredvid sin tvillingbror kunde deras pappa Andreas Morén se att något inte var som det skulle.

– Det var lätt att se skillnad när man bytte blöja på dem, hans mage stack i väg åt ett håll, medan hans brors mage var rak, säger han till Dagens Medicin.

Men det gick några år innan någon visste vad det var. Sedan togs en röntgenbild. Andreas Morén beskriver att det såg ut som att hans son hade ett getingbo i bröstryggen.

– Det såg ganska dramatiskt ut, även för en lekman. Jag tänkte: Shit, så där ska det inte se ut.

Skolios till följd av halvkotor löd diagnosen och Isac opererades vid tre års ålder. Han fick ett stag i ryggen och blev rakare. Men efter en tid kom snedheten tillbaka.

Det fanns dock en behandling fick Andreas Morén och Isacs mamma Monika Jinneskog veta.

– Vi fick ju höra om den här groteska, lite mer skoningslösa behandlingen, säger Andreas Morén.

Operationen med ett så kallat växtstag kräver nämligen att ortopederna går in var tredje månad i narkos och jackar upp ryggen de millimetrar som behövs för att barnet ska kunna fortsätta att växa.

– Det funkar i de flesta fall. Men det är ett jäkla liv för de här människorna. Forskningen visar att de blir deprimerade och personlighetsförändrade. Det är hemskt alltså, säger Andreas Morén.

Isacs föräldrar ställdes inför ett val.

Ett möte planerades på Universitetssjukhuset Örebro med ortopeden Håkan Jonsson, som utfört den första operationen, och med chefen för sjukhusets barnklinik.

Men bara någon vecka tidigare hade Monika Jinneskogs kollega som arbetar som skolsköterska läst en artikel i Dagens Medicin om ett magnetstag – en ny operationsmetod för barn med skolios som bara kräver en operation. Förlängningen av staget, som har en inbyggd motor, sker sedan med hjälp av en magnet. Utanför kroppen. Smärtfritt.

Skolsköterskan tog med sig artikeln till Monika Jinneskog. (Se länk intill).

– Vi hade inte hört talas om det här, det var helt nytt. Jag minns att vi firade med ett glas vin på kvällen, säger Andreas Morén.

De tog med sig artikeln till mötet på sjukhuset och slängde fram den.

– Då säger Håkan Jonsson: Men det är ju Hans Tropp, min före detta kollega! Jag ringer honom på en gång!

Håkan Jonsson reste sig, tog tidningen och gick ut från mötet. Efter tio minuter kom han tillbaka.

– Hans Tropp vill träffa Isac och er, så vi skriver en remiss till Linköping.

Vid Universitetssjukhuset i Linköping vidtog sedan en omfattande utredning och efter ett drygt år, måndagen den 27 oktober 2014, opererades Isac.

– Han låg nersövd i tio timmar. Lilla, lilla Isac, säger Andreas Morén.

Beslutet att pröva den nya operationsmetoden med magnetstaget var inte lätt att fatta men efter att ha diskuterat sinsemellan och med släkt och vänner kom Isacs föräldrar ändå fram till att göra det.

– Isacs morfar sade också: Ni måste hänga på framtiden, det här är framtiden, säger Andreas Morén.

Har ni tänkt på hur det hade sett ut i dag om ni inte fått syn på artikeln?

– Nej, men jag vet inte. Det är svårt att googla på sådant här för de är så konstiga termer. Man hittar ingen litteratur, man hittar inga andra som har drabbats av det här. Så det behövs skivas mer. Och där spelar ju ni roll. Jag vet inte var vi hade hittat det annars. Det skulle vara om de på barnkliniken i Örebro hade vetat om att det fanns, men de är inte så specialiserade på ryggar.

Det har inte gått så lång tid sedan operationen. Isac är fortfarande hemma. Men den tidigare s-formade ryggen är nu rak. Det är liksom magi, säger Andreas Morén. Men det är samtidigt bara början.

– Nu får vi tro på det här. Att det sitter och att det inte händer något. Så att vi får komma i gång och hitta vårt liv. Då Isac ska växa på beställning.

Relaterat material

Magnet rätar upp krokig rygg

Hans Tropp: ”Det är lite hemmabyggen”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev