torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Epo-behandling hjälpte barn med syrebrist efter födseln

Publicerad: 10 augusti 2009, 14:12

Hormonet epo, erytropoietin, kan förhindra hjärnskador hos nyfödda barn med syrebrist.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Det visar forskningsresultat från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I studien, som är publicerad i tidskriften Pediatrics, ingår 150 fullgångna barn, som under förlossningen drabbats av måttlig eller allvarlig syrebrist.

Hälften av barnen fick varannan dag injektioner med små doser av hormonet erytropoietin, som ökar syreupptagningsförmågan genom att stimulera nybildning av röda blodkroppar.

Vid ett och ett halvt års ålder följdes barnen upp med en neurologisk utvärdering. Det visade sig då att endast hälften så många av dem som fått epo-behandling hade avlidit eller fått någon allvarlig neurologisk funktionsnedsättning jämfört med dem som inte fått behandlingen. Det var dock endast barn med måttlig syrebrist som hjälptes av epo-behandling.

Hittills har hjärnskador efter syrebrist hos nyfödda behandlats genom att snabbt kyla ned barnet. Det måste ske så snart som inom sex timmar efter födseln. Enligt den nu aktuella studien har epo-behandling effekt även om den inleds då barnet är två dygn gammalt.

Forskarna ser mycket optimistiskt på hormonbehandlingen och tror att den kan få större spridning, även till utvecklingsländer, eftersom den är billigare och tekniskt sett enklare än nedkylning.

– Det verkar vara en säker behandling, nästan utan biverkningar, säger Klas Blomgren, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin och en av medförfattarna till studien, i ett pressmeddelande.

Studien är ett resultat av ett svensk-kinesiskt samarbete och barnen föddes i en kinesisk stad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev