tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ersta kan förlora fler avtal – bygger ut ändå

Publicerad: 15 augusti 2017, 09:30

Jan-Åke Zetterström, chef på Ersta sjukhus. Foto: Hans Berggren

Ersta diakoni riskerar att mista fler avtal med landstinget. Utöver avtalen om intermedicin, kirurgi och intensivvård, väntas även barnhospis och vård för hemlösa konkurrensutsättas.

Ämnen i artikeln:

Ersta sjukhusRegion StockholmBarnsjukdomar

I våras stod det klart att Stockholms läns landsting ska upphandla vård som de i dag har direktavtal med Ersta sjukhus om att göra. Det är verksamhet värd runt 260 miljoner kronor om året. Avtalet med den idéburna organisationen, som ingicks för tio år sedan, har tecknats utan upphandling och gäller till slutet av 2018.

Men även Ersta diakonis barnhospis, Lilla Erstagården, samt verksamheten för hemlösa, både öppen och sluten, ligger i pipeline för upphandlingar och konkurrensutsättning, enligt Ersta sjukhus chef, Jan-Åke Zetterström.

– Vi väntar förslag om nya upphandlingar från landstinget nu i augusti, säger han.

Sjukhusledningen utgår från att verksamheterna ska vinna de nya avtal, som nu ska göras i enlighet med lagen om offentlig upphandling, LOU.

Nästan all vård på Ersta sker via avtal med Stockholms läns landsting. Och så kommer det även att vara framgent, enligt Jan-Åke Zetterström.

– Vi tror på Ersta, Stockholm växer och det finns behov av vård. Vi satsar framåt och vill utveckla sjukhusets kapacitet inom såväl kirurgi som medicin med 50 procent vardera. Vi hoppas också få möjlighet att ingå i ett framtida vårdval inom geriatrik och kan komplettera med en vårdcentral, säger Jan-Åke Zetterström.

För att kunna göra detta planerar Ersta diakoni att bygga ut sjukhuset med 26 000 kvadratmeter.

Detaljplanen har överklagats och ligger nu hos mark- och miljööverdomstolen för avgörande om eventuellt prövningstillstånd. Beslut väntas i september. Överklaganden från grannar, som gjorts i lägre instans, har avslagits.

Jan-Åke Zetterström hoppas att sjukhuset får grönt ljus så att de kan gå vidare och söka bygglov. Planen är att sätta spaden i marken om ett år.

Han hoppas också att det förfrågningsunderlag som landstinget nu utarbetar för upphandlingen av medicin, kirurgi och intensivvård ska passa den egna verksamheten, och att det kan börja gälla i början av 2019.

– Hittills har vi bara svarat på frågor, i en förberedande ”request for information”. Vi måste vara beredda på förändringar i framtida avtal och ställa upp på villkor som gäller framåt. Ju förr förfrågningsunderlaget är klart dess bättre.

Ersta diakoni är en av landets största idéburna vårdgivare med närmare 2 000 anställda och en omsättning på runt 1,3 miljarder kronor. Sjukhuset hade i fjol 46 000 besök.

Relaterat material

Starkt stöd för Ersta-kirurgi

Landstinget skjuter upp beslut om Ersta sjukhus

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev