Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Facken anmäler arbetsmiljön på neonatal-iva

Publicerad: 15 juni 2015, 08:36

Känslan av uppgivenhet och förtvivlan är stor, skriver flera fackombud på Sahlgrenska i en anmälan till Arbetsmiljöverket.


Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vårdIntensivvårdSahlgrenska universitetssjukhuset

Hög arbetsbelastning på dygnets alla timmar, personal som lämnar sina anställningar på grund av en bristande organisation, överbeläggningar som normaltillstånd och beordrad övertid som norm.

Listan över vad som brister i arbetsmiljön på neonatala intensivvårdsavdelningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är lång, enligt de fackliga skyddsombud från Vårdförbundet, Kommunal och Läkarförbundet som nu skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Känslan av uppgivenhet och förtvivlan är stor skriver facken och noterar att både de korta och långa sjukskrivningarna har ökat markant bland personalen.

”Dessutom känns i dag sommarsituationen mycket osäker och otrygg …”

Nu vill facken att arbetsgivaren tar fram handlingsplaner för hur problemen ska hanteras på både kort och lång sikt.

Henrik Almgren, verksamhetschef för neonatologin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, delar skyddsombudens bild.

– Ja, i det stora hela så har vi en tuff arbetsmiljö, så de har rätt i sak, säger han till Dagens Medicin.

Hur har det blivit så?

– Det är framförallt svårigheter att rekrytera kompententa medarbetare. Det finns begränsad tillgång på specialistutbildade sjuksköterskor och vi får inte upp antalet anställda till den nivå som vi ska ha för att genomföra det uppdrag vi har.

Sahlgrenska universitetssjukhuset arbetar med värdebaserad vård. Hur går det begreppet ihop med den förtvivlan och uppgivenhet som skyddsombuden lyfter fram?

– Utifrån den enskilda medarbetarens perspektiv så kan det vara svårt att få den ihop den aktuella situationen med sjukhusets långsiktiga strategi och mål. Men jag tycker att det är viktigt, oavsett vilken situation man befinner sig i, att vi jobbar långsiktigt. Vårt yttersta uppdrag är, och kommer alltid att vara, att ha högsta värde för patienten.

Kommer ni att lösa de problem som radas upp?

– Framför allt handlar det om att säkerställa att vi har rätt bemanning för den vårdtyngd vi har på avdelningen. Sedan vidtar vi en rad åtgärder för att koordinera verksamheten. Vi har ett nära samarbete med regionens övriga neonatalenheter och de bistår med den kompetens de har. Vi delar svårigheten att bemanna med övrig sjukvård och barnsjukvården i synnerhet. Den här frågan är lyft högt upp i ledningsstrukturen och det pågår ett arbete för att klargöra de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna bemanna våra enheter.

Skyddsombuden vill ha en långsiktig plan till årsskiftet, kan du garantera en lösning?

– Det är en fråga vi måste jobba med tillsammans i arbetsgivarledet. Som verksamhetschef använder jag de verktyg jag har, rekrytering, chefsförsörjning och annat. Om det sedan är mer strukturella frågor, om det är för få sjuksköterskor i systemet eller om vi kompenserar dem för dåligt för att de ska vara villiga att arbeta? Det är en mer övergripande fråga

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev