Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fallet med hiv-botad bebis nu publicerat

Publicerad: 23 oktober 2013, 22:00

Det var verkligen en manifestad hiv-infektion som ett barn i USA tycks ha blivit botad från. Detta framgår av den beskrivning av det unika fallet som publiceras i New England Journal of Medicine.


I mars i år spreds nyheten över världen om en liten flicka i delstaten Mississippi som blivit botad från hiv. Flickan ska fått smittan i fosterstadiet eller under födeseln av sin mor. Men efter att läkare gett henne höga doser av antiretrovirala läkemedel så försvann infektionen och har inte kommit tillbaka.

Därmed skulle flickan vara den andra patienten i världen som har blivit botad från hiv efter att den så kallade Berlinpatienten Timothy Ray Brown blev kvitt infektionen efter en benmärgstransplantation.

Fallet med den lilla flickan presenterades ursprungligen vid den vetenskapliga kongressen CROI i Atlanta, USA. Ett halvår senare publiceras fallrapporten nu alltså i en vetenskaplig tidskrift.

Enligt läkarna bakom rapporten är flickan fortsatt virusfri.

De nu publicerade resultaten suddar också bort en del av de tveksamheter som kringgärdat fallet, enligt läkaren Scott Hammer vid Columbia Medical Center i New York som skrivit en kommentar till fallrapporten i tidskriften.

Enligt honom står det nu klart att infektionen verkligen hade fått fäste hos flickan och att de ursprungliga virusfynden inte kan förklaras av andra orsaker.

Han påpekar också att det inte är säkert att flickan har blivit botad på lång sikt.

Läs fallrapporten:

Deborah Persaud med flera. Absence of Detectable HIV-1 Viremia Following Treatment Cessation in an Infant. New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 oktober 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1302976

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev