Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Farlig gulsotsmätare förbjuds i Sverige

Publicerad: 25 maj 2018, 12:43

Läkemedelsverket förbjuder bilirubinmätaren Dräger JM-105. Vid tre kända fall har nyfödda bebisar med gulsot fått hjärnskador för att värdet i displayen misstolkats.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Vid värden av bilirubin som överstiger 340 mikromol per liter blinkar displayen på mätaren -0-. Något som kan tolkas som ett lågt värde.

Det är oacceptabelt, skriver Läkemedelsverket, som förklaring till beslutet. ”Mätaren bör ge en tydlig varning som inte kan missförstås.”

Ett av de tre barn i Europa som fick hjärnskador sedan varningen misstolkats, föddes i Sverige.

Bilirubin är en slaggprodukt som ger den gula hudtonen vid gulsot. Det kan samlas tillfälligt i kroppen hos nyfödda barn och behöver oftast inte behandlas. Men blir värdet mycket högt och inte behandlas, kan det ge hjärnskador, hörselskada och i värsta fall leda till döden, enligt Läkemedelsverket.

Inga barn med svår nyföddhetsgulsot får undgå tidig upptäckt och behandling, enligt det svenska vårdprogrammet för neonatal hyperbilirubinemi. Nyfödda barn med riskfaktorer eller hemgång före 48 timmars ålder screenas därför i första hand med en transkutan mätare, varav Dräger JM-105 är en, som inte kräver nålstick.

Mätaren får marknadsförbud tills varningsindikationen förändrats. De mätare som redan finns på marknaden måste har modifierats senast 30 oktober i år, annars får de inte heller användas.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev