Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fick sova med bebis i lektält – Sus självkritiskt

Publicerad: 2 mars 2016, 11:52

Foto: Thinkstock

Efter akutvård fick en mamma och hennes spädbarn tillbringa natten i ett indiantält på Skånes universitetssjukhus.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion Skåne

Efter en allergisk reaktion tvingades den lilla flickan, 18 månader, och hennes mamma söka vård akut i söndags, rapporterar lokala medier. Sjöräddningen transporterade dem eftersom de bor på ön Ven i Öresund. I Landskrona väntade ambulansen. Vid det laget hade modern redan hunnit konstatera att hon inte fått med sig plånbok och andra tillhörigheter, men hon lugnades av en sjuksköterska som sa att flickan inte skulle bli utskriven mitt i natten efter en så allvarlig allergisk chock.

Strax efter ett på natten konstaterade dock en läkare på Sus att faran var över och flickan kunde skrivas ut från barnakuten. Enda kruxet var att vid den tiden gick det inte att ta sig till Ven.

I stället för boka ett rum på patienthotellet tipsades mamman av personalen om ett lektält i foajén till barnakuten. Där tillbringade mamman och barnet sedan natten.

– Jag kände mig så utsatt och skämdes till och med för att fråga efter en blöja, säger mamman till Sydsvenskan.

I ett mejl till tidningen konstaterar Katarina Johnson, chef för barnakuten att förfarandet från sjukhusets sida är ”högst olämpligt”. Om någon blir utskriven mitt i natten utan pengar bör vederbörande erbjudas att vänta på barnakuten, skriver hon, till dess att de kan bli hämtade. Annars ska patienten hänvisas till patienthotellet, dit vårdpersonal kan ringa och boka in gästerna.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev