måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fler fall av missbildade snoppar

Publicerad: 20 augusti 2014, 06:07

Kirurgveckan 2014. Antalet pojkar som diagnosticeras med en viss typ av missbildning i urinröret har ökat de senaste decennierna. En okänd riskfaktor kan ligga bakom.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Hypospadi är en av de vanligaste medfödda missbildningarna bland pojkar. Det kan innebära alltifrån att urinröret bara utmynnar på fel ställe på penis, till en så pass svår missbildning att det är svårt att avgöra barnets kön vid födseln.

Nu har forskare vid Karolinska institutet undersökt förekomsten av hypospadi bland alla pojkar som fötts i Sverige mellan åren 1973 och 2009. De tittade även på kopplingen till kända riskfaktorer, till exempel låg födelsevikt, provrörsbefruktning och föräldrar från Asien eller Europa utanför Norden. Data hämtades från det medicinska födsloregistret, patientregistret och Statistiska centralbyrån.

Resultatet visar att antalet fall ökade efter 1990, från 4,5 till 8 per 1000 levande födda pojkar. Ökningen gällde både mildare och svårare missbildning, enligt studien som presenteras på den pågående Kirurgveckan i Karlstad.

Vad som ligger bakom det stigande antalet fall är svårt att veta med säkerhet, enligt Anna Skarin Nordenvall, läkare på kirurgen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och en av forskarna.

– Men vi tror att det handlar om en verklig ökning, möjligtvis i kombination med en ökad registrering, säger hon.

Strax innan 1990 fick hypospadi ett nytt kodsystem, vilket kan ha lett till ökad medvetenet om missbildningen och att läkarna blir bättre på att diagnosticera och registrera tillståndet.

Studien visade även att ingen av de kända riskfaktorerna kan förklara varför missbildningen skulle ha blivit vanligare. Enligt Anna Skarin Nordenvall kan det handla om en hittills okänd riskfaktor. Det finns till exempel teorier om en koppling mellan hypospadi och hormonstörande ämnen i miljön.

– Vi kan inte utesluta att sådana ämnen påverkar, men det är inget vi studerat, säger Anna Skarin Nordenvall.

Studien har presenteras i dag onsdag, 20 augusti, på Kirurgveckan i Karlstad. Den har tidigare publicerats i tidskriften Journal of Urology.

Relaterat material

Forskare gör nya urinrör till små barn med svåra skador

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev