Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fler obligatoriska barnvaccinationer i Frankrike

Publicerad: 7 juli 2017, 08:52

Foto: Thinkstock

Frankrikes regering meddelar att elva vaccinationer blir obligatoriska för barn från och med nästa år.


Enligt Sveriges Radio har beslutet fattats sedan obligatoriska regler kring vaccination har införts i Italien och Tyskland. Där riskerar föräldrar som inte låter sina barn bli vaccinerade att få böter.

Detta till skillnad från Sverige, där det inte råder någon plikt att vaccinera sig. Alla barn erbjuds vaccin mot nio sjukdomar och flickor erbjuds ytterligare ett. Att den franska regeringen bedömer att det är nödvändigt att införa tvång för vaccination beror på att fler föräldrar avstår från att låta sina barn vaccineras, skriver Sveriges Radio.

Den franska hälsoministern Agnès Buzyn betonar i en intervju med radiokanalen RTL att hon generellt är motståndare till tvångsåtgärder. När det gäller tvång kring vaccinationer handlar det dock om att undanröja hot mot folkhälsan. Hon tror också att åtgärderna kommer att lugna det franska folket.

– Det sker onödiga dödsfall i dag. Det är oacceptabelt att ungdomar dör av hjärnhinneinflammation eller mässling i vårt land, sade Agnès Buzyn till RTL, citerad av Sveriges Radio.

Den franska regeringen avser att ta fram en undantagsklausul för föräldrar som mycket starkt motsäger sig vaccination.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev