Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Flera firmor förser Kronoberg med hyrläkare

Publicerad: 4 april 2012, 11:15

Landstinget Kronoberg har upphandlat nya hyrläkaravtal. Den här gången får flera företag uppdrag, för att undvika en sits med ett enda bolag som inte klarar att leverera.


Kronoberg var ett av de fyra landsting som hade gemensamt avtal om att hyra läkare genom den Stockholmsbaserade firman Dedicare. Men bolaget kunde inte fullfölja det stora uppdraget.

– Nu hoppas vi att vi gjort en leveranssäkrare upphandling så att vi inte står där utan personal under 2012, säger Marie Horvath, upphandlare inom landstinget.

Om ingen överklagar tilldelningsbeslutet kommer de nya avtalen att slutas från den 1 maj och gälla till och med oktober 2014, med möjlighet till förlängning. Sammanlagt är hyrläkaravtalen värda nära 40 miljoner kronor om året.

Den här gången har landstinget delat upp vården i sex områden: primärvård, invärtes medicin, kirurgi, vuxenpsykiatri, bild- och funktionsmedicin, barnkliniken och gynekologi. Till varje område har fem bolag valts ut. Priset är bara en av tre parametrar för värderingen, där de övriga är kontinuitet och leveransförmåga.

– Om vi till exempel behöver en hyrläkare i tio dagar så skickar vi en förfrågan till alla fem som fått ett uppdrag. Om nummer ett på listan bara kan leverera åtta dagar, men tvåan klarar tio dagar, så går uppdraget till den som klarar det, säger Marie Horvath.

Efter det första året kommer leverantörerna att utvärderas, och det kan leda till att rangordningen ändras.

Det var 17 olika företag som ville förse Kronoberg med hyrläkare, och tio av dem fick avtal inom någon del av vården.

Det kritiserade företaget Dedicare lämnade anbud, men får inget uppdrag.

– De hade ett så högt pris att de inte var med i fajten, även om de uppfyllde våra övriga krav, säger Marie Horvath.

Två bolag fick större bitar: Nurse Partner Scandinavia AB och Rent-a-doctor med säte i Stockholm ska hitta hyrläkare till tre områden vardera.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev