Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fleromättat fett kan ge allergi

Publicerad: 11 juli 2013, 09:37

Foto: Photos.com.

Ny forskning visar att fleromättat fett kan öka risken för allergi hos barn. I framtiden kan kostråden om omega 3 till gravida och spädbarn komma att ändras.


Det finns dokumenterade positiva effekter hos vuxna som får i sig mycket omega 3. Men  nyfödda med en hög andel fleromättat fett i blodet löper större risk att utveckla allergi under sina första 13 år än nyfödda med en låg andel. Det visar en ny studie som nu presenteras gemensamt av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Umeå universitet och som har publicerats i tidskriften PLOS One.

– Det som gäller för vuxna behöver ju inte gälla för spädbarn. Deras immunförsvar håller på att utvecklas och omega 3 fungerar dämpande på immunförsvaret, säger Ann-Sofie Sandberg, näringsforskare och professor på Chalmers, och en av forskarna bakom studien till Dagens Medicin.

I studien undersökte forskarna fettsammansättningen i navelsträngsblodet hos 129 nyfödda barn födda i Östersund 1996 – 1997. Av dem visade 48 stycken inga tecken på allergier medan 44 hade luftvägsallergi och 37 hade allergiskt eksem under uppväxten. Både en hög andel omega 3-fettsyror och omega 6-fettsyror visade sig vara riskfaktorer för allergiutveckling. De nyfödda som inte utvecklade allergi under studien hade däremot en högre andel enkelomättat fett, som finns i till exempel olivolja och avokado.

Idag tillsätts Omega 3 i modersmjölksersättning och många gravida tar omega3-tillskott. Enligt Ann-Sofie Sandberg behövs det mer på fötterna för att gå ut och ändra kostråden för gravida och nyfödda.

– Det har ju visat sig att fisk som också innehåller omega 3-fettsyror däremot minskar risken för allergier, men fisk är ju så mycket mer än bara omega 3. Man kan inte dra slutsatsen från vår studie att gravida och småbarn inte skall äta fisk. Däremot kan man ju råden om omega 3-tillskott för gravida och spädbarn komma att ändras i framtiden.

I höst drar en ny studie igång som gäller alla barn som föds på Sunderbyns sjukhus i Norrbotten under ett år. Hos dem kommer man att studera matvanor och andra faktorer. Då kan man förhoppningsvis få veta mer om vilka faktorer som spelar in vid utveckling av allergi.

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev