Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Flickor och pojkar hanterade smärta olika

Publicerad: 10 juni 2014, 12:21

Foto: Thinkstock

Pojkar och flickor verkar hantera smärta olika, enligt en ny avhandling.


Fysioterapeuten Sara Holm, som doktorerar vid Uppsala universitet, har studerat barn och ungdomar som har sökt fysioterapi inom primärvården för smärta i muskler och leder. De hade känt smärta under lång tid och upplevde sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än andra barn.

Studien visade också att flickor och pojkar hanterade sin smärta på olika sätt. Flickor rapporterade i högre grad att de kände oro och tänkte negativa tankar om smärtan. Pojkar rapporterade i högre grad att de försökte distrahera sig från smärtan, ofta genom fysisk aktivitet.

– När vi fysioterapeuter möter barn så bör vi därför bemöta dem olika beroende på om de är pojkar eller flickor, även om förstås individen är den viktigaste, säger Sara Holm i ett pressmeddelande.

Studien gjordes för att undersöka huruvida beteendemedicinsk behandling kunde vara till hjälp för målgruppen. Beteendemedicinsk behandling bygger på att patientens tankar, beteenden och omgivning har betydelse för rehabiliteringen. Beteendepåverkande behandlingsstrategier kombineras med fysisk träning.  Kontrollgruppen fick enbart fysisk träning. Beteendemedicinsk behandling visade sig inte vara optimal för gruppen, men kan ha bidragit till en lägre poäng i enkätstudien för smärtrelaterad funktionsnedsättning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev