Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

FN-organ lyckades inte nå sitt mål för sänkt barnadödlighet

Publicerad: 12 januari 2010, 11:53

Unicef har inte nått sina mål för att minska barnadödligheten i Västafrika, konstaterar forskare i tidskriften Lancet.


Mellan åren 2001 och 2005 arbetade Unicef med ett program för att med ökad kraft minska dödligheten hos barn i Västafrika. Målet var att minska barnadödligheten med minst 25 procent till slutet av 2006.

I tidskriften Lancet presenterar nu forskare från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA en utvärdering av programmet i tre av de elva länderna som inkluderats. De visar att dödligheten inte minskat hos barn under fem år i Benin och Ghana. I Mali var barnadödligheten minskad, men det var den också i de områden i landet som inte var inkluderade i programmet.

Förutom att titta på överlevnad har forskarna använt olika enkäter för att se hur väl handlingsplanen använts i de olika länderna. Den fann då att Unicef inte lyckats förbättra behandlingen av lunginflammation, diarré eller malaria. Forskarna såg inte heller några förbättringar i nutritionsstatus som går att koppla till programmet.

För att öka effektiviteten hos handlingsplaner som denna föreslår forskarna bland annat nationella kampanjer för att bekämpa lunginflammation, diarré och malaria. De anser också att mer fokus behövs på att handleda och motivera hälsoarbetare i byarna. Forskarna framhäver även att det behövs mer fokus på nutrition.

I en ledarkommentar i tidskriften poängteras att utvärdering av hälsofrämjande arbete är av största vikt för ökad global hälsa. Ledarskribenterna hävdar att ökningen av hälsoprojekt inte följts av fler utvärderingar. Detta kan vara skadligt för fortsatt hälsoarbete menar de, då avsaknad av kunskap om effektiviteten hos biståndsprojekt kan minska förtroendet för ytterligare satsningar. Deras förhoppning är nu att de som arbetar med global hälsa tar till sig budskapet om att utvärdering behövs.

Johanna Lundberg

Läs artikel och kommentarer i Lancet

Lancet, publicerad online den 12 januari 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev