söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Folsyra kopplas till färre hjärtfel hos nyfödda

Publicerad: 13 maj 2009, 07:24

Färre barn föddes med allvarliga hjärtfel i Kanada sedan folsyraberikning av mjöl och pasta infördes i landet.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Det visar en studie som publiceras online av tidskriften British Medical Journal i dag, onsdag.

Frågan om folsyraberikning av mjöl och andra mjölprodukter har länge varit en het potatis, både politiskt och inom forskarsamhället. Studier har visat att folsyra före och under graviditet kan minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Därför har bland annat USA och Kanada infört folsyraberikning av mjöl för att på så sätt se till att kvinnor i barnafödande ålder får tillräckligt mycket av näringsämnet.

Andra länder, däribland Sverige, har avstått bland annat för att studier också visat att folsyratillskott tycks kunna öka risken för vissa former av cancer.

Men folsyra kan ha fler positiva effekter, utöver att minska risken för ryggmärgsbråck. Forskarna bakom den aktuella studien hänvisar till studier som pekat på att tillskott till kvinnor före och under graviditet minskar risken att deras barn föds med allvarliga hjärtfel.

I en registerstudie har därför forskarna, som är verksamma vid McGill University i Montreal, Kanada, undersökt vad som hänt med de barn som föddes före och efter att Kanada införde obligatorisk folsyraberikning av mjöl och mjölprodukter 1998.

De samlade in uppgifter om alla de 1 324 440 barn som föddes i delstaten Quebec mellan 1990 och 2005. Under hela perioden föddes 2 083 barn med allvarliga hjärtfel. Andelen insjuknade barn låg relativt jämt år från år under perioden innan den obligatoriska folsyraberikningen infördes. Under de år som följde införandet minskade däremot antalet fall med i genomsnitt 6 procent per år, enligt forskarna.

De kanadensiska forskarna anser att deras studie stöder hypotesen att folsyra minskar risk för hjärtfel.

I en kommentar som publiceras samtidigt påpekar dock barnkardiologerna Helena M Gardiner, London, och Jean-Claude Fouron, Montreal, att det finns många oklarheter när det gäller folsyraberikning. Är till exempel de folsyrahalter som mjölet berikas med tillräckliga, frågar de sig. Folsyratillskott kan också ha biverkningar som ännu inte är kända, menar de.                British Medical Journal, publicerad online den 13 maj 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev