tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

För tidig födsel vanligaste dödsorsaken bland små barn

Publicerad: 17 november 2014, 07:35

Bland barn under fem år är för tidig födsel den vanligaste dödsorsaken, enligt statistik som presenteras i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Dödligheten bland små barn i världen har halverats de senaste två decennierna. Det som en följd av vaccinationer och bättre behandling av diarre, lunginflammation och malaria, rapporterar Sveriges Radio Vetenskap och Miljö som refererar en sammanställning i Lancet. Enligt sammanställningen är nu för tidig födsel den vanligaste dödsorsaken.

– Jag är förstås väldigt glad att man är bättre på att behandla infektioner hos lite större barn. Samtidigt blir man bedrövad över att vi fortfarande inte tillräckligt snabbt kan förbättra situationen för till exempel för tidigt födda barn, säger Mikael Norman, barnläkare och professor i vid Karolinska institutet i Solna, till Sveriges Radio.

Skillnaderna länder emellan är stora då för tidig födsel exempelvis i Sverige är en mycket ovanlig dödsorsak, medan det i bland annat Indien och Kina innebär en betydligt högre risk för barnet.

Läs abstract:

Liu, Li med flera. Global, regional, and national causes of child mortality in 2000-13, with projections to inform post-2015 priorities: an updated systematic analysis. Lancet. doi:10.1016/S0140-6736(14)61698-6

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev