Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

För tidigt födda samlas på Östra

Publicerad: 7 juli 2014, 06:59

Foto: Photos.com

Nästa år samlar Sahlgrenska universitetssjukhuset all vård av för tidigt födda barn till ett ställe för att de ska slippa transporteras i onödan.


I dag bedrivs den neonatala vården på Östra sjukhuset i Göteborg och på Mölndals sjukhus, cirka en mil längre bort. Inför nästa sommar ska all vård av för tidigt födda att flyttas till Östra sjukhuset.

Det görs framför allt för att minska den risk som finns i att transportera de nyfödda mellan sjukhusen, uppger Henrik Almgren, verksamhetschef för kvinnosjukvården och neonatologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Genom att samla neonatalvården på ett ställe blir det en tydligare uppdelning mellan normal vård och intensivvård av för tidigt födda barn.  Det ger bättre arbetsmiljö och ökad patientsäkerhet, enligt Henrik Almgren.

Avdelningen som flyttar från Mölndals sjukhus till Östra sjukhuset, kommer att ha 24 vårdplatser för normal vård av för tidigt födda; avdelningen som redan i dag finns på Östra blir en renodlad intensivvårdsavdelning med 14 platser.

Med större lokaler och fler enkelrum minskar också smittspridningen.

Relaterat material

MRSA sprids bland nyfödda i Göteborg

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev