Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Föräldrar har förtroende för förlossningsvården

Publicerad: 12 juli 2018, 12:43

Trots att förlossningsvården fått en hel del kritik de senaste åren är förtroendet för den hög bland nyblivna föräldrar.

Foto: Thinkstock

Närmare åtta av tio föräldrar som fått barn de senaste fyra åren har ett ganska eller mycket stort förtroende för förlossningsvården i landet, enligt en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Trots stundtals svarta rubriker i tidningar om blivande mammor som skickats runt mellan olika sjukhus för att föra barn på grund av platsbrist, är förtroendet för förlossningsvården förhållandevis högt. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra via webben bland drygt tusen nyblivna föräldrar.

Mest oroade, 44 procent, hade de varit för att något allvarligt skulle hända med barnet under förlossningen. 24 procent oroade sig för att inte få plats på det sjukhus som det önskat medan 19 procent uppgav att de hade varit oroliga för att sjukvårdspersonalen inte skulle ha tillräckligt med tid för dem.

Endast 6 procent av de tillfrågade svarade att de hade varit oroliga för att bli hemskickade för tidigt efter att barnet fötts.

Från Stockholms läns landsting kom i veckan siffror som visar att fler än nio av tio kvinnor kunde föda på den enhet de planerat i förväg i juni.

– Alla våra sex förlossningskliniker i länet har mycket goda medicinska resultat. Sverige har överlag ett av världens bästa hälsoresultat inom graviditets- och förlossningsvården, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Egen barnmorska följer mamman till BB

Hon uppmärksammas för ledarskap i BB-kris

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev