Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fördel använda ketobemidon till små barns smärtlindring

Publicerad: 12 december 2012, 14:30

Ketobemidon kan ha fördelar jämfört med morfin för barn som behöver smärtlindring. När morfin ges till små barn kan en särskild beredning av läkemedlet ge mindre obehag, enligt en ny avhandling.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Stefan Lundeberg, överläkare på smärtbehandlingsenheten, Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, har i en avhandling undersökt två opioider. En del av avhandlingen rör hur ketobemidon (Ketogan) omsätts i barnkroppen.

– Det är ett läkemedel som har använts för barn i 30–40 år, men man har inte tidigare undersökt hur det omsätts i kroppen hos den målgruppen, säger Stefan Lundeberg.

Studieresultaten som han presenterar pekar på att läkemedlet kan ha fördelar jämfört med morfin för nyfödda och spädbarn.

– När morfin ges bildas metaboliter som kan göra barn oroliga och uppvarvade. Inga sådana nedbrytningsprodukter kan påvisas i blod med ketobemidon.

I dag är morfin den vanligaste behandlingen för små barn som behöver smärtstillande medel i form av opioider. Stefan Lundeberg anser att det för barn som behöver smärtlindrande behandling längre än ett dygn kan vara fördelaktigt att använda ketobemidon, för att restprodukterna av morfin ska kunna undvikas.

I avhandlingen har Stefan Lundeberg också prövat att ge morfin i två olika beredningar till barn.
– Genom att ge en beredning med lägre pH kunde vi se att mindre obehag uppstod, berättar han.

– Man måste fundera på hur vi kan minska obehaget så mycket som möjligt när vi ger smärtläkemedel till barn. Jag tror att vi kan bli bättre i det avseendet.

Titel: Pharmacokinetic and pharmacodynamic aspects on opioid administration, morphine and ketobemidone, in the pediatric population.
Läggs fram: 14 december vid Karolinska institutet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev