Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Forskare avfärdar rykten om förgiftning av flyktingbarn

Publicerad: 15 oktober 2009, 10:43

De apatiska flyktingbarnen simulerade inte och blev inte förgiftade. Den slutsatsen drar svenska forskare i en ny studie.


Frågan om de apatiska flyktingbarnen har varit omdiskuterad inom den svenska sjukvården. Nu publiceras tidskriften Acta Pædiatrica en ny studie om 29 av de svårast sjuka barnen som vårdades på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

– Analyser av blod- och urinprover som togs visar att ryktena om att barnens tillstånd skulle ha framkallats av förgiftning saknar all grund. Det finns inte heller några tecken på att de skulle ha simulerat sina symtom, säger Anders Hjern, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Tre fjärdedelar av barnen i studien hade varit med om traumatiska händelser i sitt hemland innan de kom till Sverige. Nästan lika många hade skilts från eller förlorat en nära anhörig.

– Sådana trauman och förluster i kombination med ovissheten och stressen under själva asylprocessen kan vara viktiga faktorer i utvecklingen av barnens apatiska tillstånd. Det behövs dock ytterligare studier för att klarlägga kopplingen mellan denna långvariga stress och dessa dramatiska symtom, säger Anders Hjern till Upsala Nya Tidning.

Läs abstract:

Acta Pædiatrica, publicerad online den 8 oktober

Relaterat material

Studie bekräftar att barn blivit apatiska av upplevt våld

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev