torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Forskare: Risk att screening missar flickor

Publicerad: 3 december 2013, 13:22

När barn screenas för autism finns det risk för att flickor med autism missas, enligt en ny avhandling.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Barn i Göteborg får vid 2,5 års ålder genomgå screening för autism. Nu presenterar Gunilla Westman Andersson, forskare vid Göteborgs universitets Gillbergcentrum, en avhandling där hon har jämfört symtom och utvecklingsprofiler hos barn som har bedömts ha autism i screeningen år 2009-2010.

– I tidigare studier har flickor, framför allt med högre begåvning, visat en annan symtombild än pojkar, säger Gunilla Westman Andersson.

Men i studierna som ligger till grund för avhandlingen syntes inga signifikanta skillnader vad gäller symtom eller utvecklingsprofil för pojkarna och flickorna.

Och bland de barn som diagnostiserades med autism var betydligt fler pojkar.

– Vi är oroliga för att det kan tyda på att man missar flickor i screeningen, säger Gunilla Westman Andersson.

Hon betonar att den screening som finns i dag fångar upp många barn med autism, men anser också att det kan finnas brister i hur screeningen är utformad.

– Mycket av kunskapen om autism bygger på pojkars symtom och testera är utformade efter den kunskapen. Om man upptäcker att flickor har svårt med språk eller andra utvecklingsavvikelser så ska man ta det på allvar och följa upp det, säger Gunilla Westman Andersson.

Hon anser också att studienna signalerar att flickor bör följas upp när de blivit lite äldre.

Ett annat fynd som presenteras i avhandlingen är att det är att observationer i förskolan är viktiga för att kunna identifiera personer med autism.

Relaterat material

Autism kan upptäckas hos spädbarn 

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev