Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Forskning om immunsystemet och lymfkärl prisas

Publicerad: 2 mars 2020, 10:21

Petter Brodin och Taija Mäkinen är två av årets Göran Gustafssonpristagare.

Foto: Ulf Sirborn, Mikael Wallerstedt

Forskaren Petter Brodin får Göran Gustafssonpriset i medicin för ”hans banbrytande analys av det humana immunsystemets tidiga utveckling”.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetUppsala universitet

Det tillkännager Vetenskapsakademin i dag måndag den 2 mars. Priset är på 5,1 miljoner kronor, vilket ska gå till framtida forskning, plus 250 000 kronor i ett personligt pris.

Petter Brodin är barnläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet. Han har utvecklat en ny teknik för att analysera mycket små blodvolymer från nyfödda. Pristagaren har därmed bland annat kunnat jämföra mönster i immunförsvaret mellan barn som föds vaginalt och de som föds med kejsarsnitt

– Vårt mål är att optimera utvecklingen hos alla barn och hitta vad som är en hälsosam start för dem. Det finns många epidemiologiska studier som pekar på att det är något som inte är helt optimalt i dag i vårt omhändertagande av nyfödda som påverkar utvecklingen av deras immunförsvar negativt, säger Petter Brodin i ett pressmeddelande från Vetenskapsakademin.

Göran Gustafssonpriset tilldelas unga forskare inom olika discipliner. I år är de fem forskare som belönas, däribland även Taija Mäkinen som får priset i molekylär biologi för ”hennes molekylära studier om den lymfatiska ledningsvävnadens tillväxt och funktion”.

Taija Mäkinen är professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Göran Gustafssonprisen har funnits sedan 1991 och delas ut av Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. Stiftelsen tillkom 1989 efter en donation av entreprenören och affärsmannen Göran Gustafsson (1919–2003).

Relaterat material

Miljö viktigast för immunförsvaret

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev