Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Första cancerläkemedlet för specifikt genuttryck får subvention

Publicerad: 23 oktober 2020, 12:21

Foto: Getty Images

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att det målriktade läkemedlet Vitrakvi (larotrektinib) kan förskrivas inom förmånen till barnpatienter vars tumörer bär på vissa sällsynta mutationer.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelTLV

Vitrakvi blev förra året det första cancerläkemedlet som fått godkännande inom EU för behandling av tumörer oavsett vilken vävnad de utgår ifrån. Huvudsaken är alltså att tumören bär på mutationerna i fråga, i detta fall i genen NTRK. 

Studier har visat att en påfallande stor andel av sådana tumörer varaktigt kan krympa och vissa fall försvinna vid behandling med larotrektinib, detta hos patienter med framskriden sjukdom. Effekten och överlevnaden hos barnpatienter framstår som bättre än för vuxna patienter, skriver TLV i sitt beslut. 

Läkemedlet är dock dyrt. En årslång behandling för vuxna patienter skulle kosta över 1,8 miljoner kronor, enligt listpriset. Även efter att TLV tagit hänsyn till den sidoöverenskommelse som träffats med företaget Bayer anser myndigheten inte att kostnaderna är hälsoekonomiskt försvarbara för vuxna.

För barn anses kostnaderna mer rimliga och TLV beslutar att Vitrakvi ska ingå i förmånerna för patienter som börjar sin behandling före 18 års ålder.  

På Barncancerfonden är man mycket positiva till beskedet från TLV. 

– Det här är glädjande och inledningen på en ny era. Det är ett viktigt steg i den medicinska revolution som pågår, där helt nya biologiska läkemedel utvecklas direkt mot det som orsakar cancern. Det finns många molekylära orsaker till att barn drabbas av cancer, och förhoppningen är att fler liknande läkemedel nu utvecklas för barn, säger Kerstin Sollerbrant, senior forskningsexpert på Barncancerfonden i ett uttalande.

Mutationer i genen NTRK förekommer i 0,5 till 1 procent av tumörerna i flera vanliga cancersjukdomar, men är betydligt mer förekommande i vissa ovanliga cancersjukdomar som salivkörtelcancer.

Enligt Bayer drabbas runt hundra patienter årligen i Sverige av cancersjukdom där NTRK är muterad. 

Artikeln är uppdaterad med kommentar från Barncancerfonden.

Läs mer:

Nytt läkemedel krympta alla möjliga tumörer 

Barnens hela arvsmassa ska kartläggas vid cancer 

Målriktat läkemedel lovande vid flera barncancrar 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelTLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev