Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Förundersökning om felaktig abort läggs ned

Publicerad: 7 januari 2019, 08:00

Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Ett foster som förra året aborterades i vecka 30 på Karolinska universitetssjukhuset kan inte betraktas som ett brottsobjekt, bedömer åklagare Jennie Nordin. Nu vill hon att lagstiftningen ska ses över.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetIvoFörlossningsvård

Det rapporterar tidningen Dagen.

Det var i somras som en kvinna fick vård på en gynmottagning i Stockholm för sin graviditet, som av läkare bedömdes vara inne i den trettonde veckan. Efter ultraljudet på mottagningen genomfördes en abort på Karolinskas universitetssjukhus, där det i efterhand uppdagats att kvinnan i själva verket var gravid i vecka 30. Det är mer än sju veckor efter tidsgränsen för när det är lagligt att utföra abort i Sverige.

Karolinska universitetssjukhuset polisanmälde händelsen och en rättsprocess inleddes av åklagaren Jennie Nordin, som utrett om det går att väcka åtal mot vårdpersonalen med brottsrubriceringen vållande till annans död.

Men nu rapporterar Dagen att förundersökningen är nedlagd. Till tidningen förklarar Jennie Nordin beslutet med att ett ofött barn inte är skyddat i lagens mening och att fostret därför inte kan vara målsägande.

– Tyvärr ser rättsläget ut såhär. Jag hade gärna velat gå vidare, men en förlossning måste vara påbörjad för att ett barn i magen ska vara ett möjligt brottsobjekt, säger Jennie Nordin till tidningen.

Jennie Nordin tycker nu att politiker ska titta närmare på bestämmelsen, som hon upplever som ”stötande”.

Läkaren på gynmottagningen som avläste resultatet av ultraljudet felaktigt har fått sluta och rutinerna har förändrats. Ärendet är också rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Relaterat material

Kvinna fick barn aborterat i vecka 30

Felaktig abort utreds som vållande till annans död

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev