Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Fynd rubbar inte terapi vid öroninflammation

Publicerad: 6 februari 2017, 14:33

Foto: Thinkstock

En lång antibiotikakur gav mer gynnsamt resultat än en kort hos amerikanska barn med öroninflammation i en studie. Men det innebär inte att svensk praxis bör ändras, enligt en expert.


Forskarna såg att småbarn som fick antibiotika i tio dagar hade mindre symtom sex till 14 dagar efter behandlingsstart och trumhinnor som såg bättre ut vid inspektion jämfört med barn som fått antibiotika i endast fem dagar följt av placebo i fem dagar.

Fynden har publicerats i New England Journal of Medicine.

I USA är tio dagars antibiotikakur standard vid akut öroninflammation, medan man i Sverige endast i svåra fall rekommenderar behandling i tio dagar.

Enligt Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer bör barn under ett år, ungdomar över tolv år och vuxna få antibiotika i fem dagar. När det gäller barn mellan ett och tolv år rekommenderas exspektans i första hand eftersom de allra flesta öroninflammationer hos barn över ett år är övergående och sällan ger följdsjukdomar.

Fynden i den nu aktuella studien medför dock inte att Läkemedelsverkets rekommendationer behöver ändras, enligt Inge Axelsson, barnläkare och professor vid Mittuniversitetet, som var med och tog fram de svenska rekommendationerna 2010.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av att göra på det sätt som vi gör. Studien är välgjord, men det är inte så intressant att titta på hur trumhinnan ser ut eftersom den kan se sjuk ut länge efter en öroninflammation. Det intressanta är hur barnen mår. I Sverige känner vi inte igen att barnen skulle ha besvär lång tid efteråt, säger han.

Enligt Inge Axelsson har svenska studier visat att barn med öroninflammation snabbt blir smärtfria.

– De blir lite snabbare smärtfria om de får penicillin, men skillnaden är rätt liten. Och risken för svåra komplikationer är i stort sett oförändrad om man behandlar mindre. Om man följer våra rekommendationer och ger antibiotika till alla under ett år och över tolv år samt till de svåra fallen däremellan så har man redan täckt in det som lyfts fram i den nu aktuella studien.

I studien randomiserades 520 barn i åldern sex till 23 månader till behandling med amoxicillin-klavulanat i tio dagar eller till behandling i fem dagar och därefter placebo i fem dagar.

Forskarna utvärderade effekten dels genom ett formulär där föräldrarna på en särskild skala skattade om barnen visade tecken på att ha ont i örat – till exempel tog sig åt örat eller grät mer än vanligt. Och dels genom inspektion av barnens trumhinnor efter avslutad behandling.

Inga skillnader sågs mellan grupperna när det gäller recidiv respektive biverkningar.

Läs mer i abstract:

Alejandro Hoberman med flera. Shortened Antimicrobial Treatment for Acute Otitis Media in Young Children. New England Journal of Medicine 2016; 375: 2446-2456. DOI: 10.1056/NEJMoa160604

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev