Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Giftiga plastgolv på neonatalen i Sundsvall

Publicerad: 20 maj 2015, 09:10

Ftalater.

Foto: Thinkstock

I Landstinget Västernorrland finns omkring 190 000 kvadratmeter vårdgolv behandlade med ämnen som kan orsaka cancer, sterilitet och fosterskador.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Sveriges Radio P4 Västernorrland rapporterar att ungefär en tredjedel av alla golv som ligger på sjukhus och hälsocentraler i Landstinget Västernorrland innehåller hormonstörande ftalater. Ämnena används som mjukgörare i plastmattor och ångar upp från golvet under en lång tid.

Enligt radion gäller det även de golv som ligger på neonatal- och barnavdelningarna.

– Det är jätteviktigt att man har ett fokus på att få bort den skadligaste PVC:n från sjukhusmiljöerna och landstingen har gjort mycket, men kan göra ännu mer, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

I Landstinget Västernorrlands fall skulle det kosta 50–60 miljoner kronor att byta ut de skadliga golven i förtid och det är inte aktuellt i nuläget. En utredning, som bland annat ska ta in aktuell forskning ska dock göras, så helt uteslutet är det inte, uppger landstingets fastighetschef Hans Axelsson för radion.

Han förklarar vidare att barn- och neonatalavdelningarna i Sundsvall ligger högt upp på landstingets lista för kommande renoveringar och att ftalatmattorna av den anledningen kommer att försvinna därifrån inom kort.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev