Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Grönt ljus för antikroppsterapi vid svår barncancerform

Publicerad: 18 juni 2021, 13:07

Qarziba är en antikroppsterapi som riktas mot en särskild kolhydratkomponent som kallas GD2, disialogangliosid 2.

Foto: Getty Images

Nu rekommenderar NT-rådet antikroppsterapin Qarziba i första linjen till barn som är tolv månader och äldre med högriskneuroblastom.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetTLVSKR

Behandlingen bör även användas till barn som drabbas av återfall eller som har svårbehandlat neuroblastom, med eller utan kvarvarande sjukdom. 

– Det är den första antikroppsterapin för patientgruppen. Läkemedlet är ett välkommet tillskott för dessa svårbotade barn men ingen kioskvältare då vi inte säkert vet vilka som har störst nytta av behandlingen, säger Per Kogner som är överläkare och professor i pediatrisk onkologi vid Karolinska institutet.

Läs även: Målriktat läkemedel lovande vid flera barncancrar 

Högriskneuroblastom drabbar ungefär tio barn om året i Sverige. Det är en aggressiv form av neuroblastom där tumörer utvecklas i det sympatiska nervsystemet, framför allt i binjurarnas inre del och i nervvävnaden utefter ryggraden. Vanligtvis insjuknar barnen innan de fyllt två år. Femårsöverlevnaden vid högriskneuroblastom uppskattas till 50 procent.

Qarziba (dinutuximab beta) är en antikroppsterapi som riktas mot en särskild kolhydratkomponent som överuttrycks på tumörcellerna.

Läkemedlet ges som tillägg till nuvarande standardbehandling, där barnen bland annat får A-vitamin, högdoscytostatika och stamcellstransplantation. 

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, värderar att kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår landar på drygt 900 000 kronor med Qarziba ihop med läkemedlet isotretinoin – som är ett A-vitaminderivat – jämfört med enbart isotretinoin. 

Den sammanvägda bedömningen är att antikroppsterapin kan betraktas som kostnadseffektiv, skriver NT-rådet. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetTLVSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev